E-ITSPEA 7: Arvutid ja paragrahvid IIː litsentsid ja autoriõigus


Mis on copyleft?

Copyleft on autoriõiguse kasutamine eesmärgiga eemaldada seaduse poolt vaikimisi seatud piiranguid teose levitamisel ning teose modifikatsioonide loomisel nõudega, et samasugused levitamis- ning muutmisvabadused säiliksid ka esialgse teose põhjal loodud töödel. Copyleft litsentsid on jagatud nelja kategooriasse: väga tugev, tugev, nõrk ja puuduv.

Ajalugu

Copyleft on kontseptsioon, mille lõi 80ndate keskel Richard Stallmann. Ta töötas Lispi interpreteerijaga, kui üks teine firma, Symbolics, küsis Stallmannilt, kas nad saaksid seda kasutada ja Stallmann oli nõus oma lähtekoodi saatma neile avaliku domeeni all. Symbolics täiendas interpreteerijat, kuid kui Stallmann soovis nendele täiendustelel juurde pääseda, keeldusid nad. See tõi välja üsna suure vea avaliku domeeni kasutamisel. Igaüks ükskõik, mis ajal eralduda ja piirata juurdepääsu  muudatustele.

See ajendas Stallmanni looma uut tüüpi litsentsi nimega Emacs General Public License (sellest sai hiljam populaarne GNU GPL).

Väga tugev litsents (AGPL)

Väga tugev copyleft nõuab kõigi tuletatud komponentide viimist sama litsentsi alla. Ainuke erinevus väga tugeva ja tugeva litsentsi vahel on, et AGPL loeb levitamiseks ka võrgu kaugu kasutamist ning nõuab ka sel juhul lähtekoodi avalikustamist.

Tugev litsents(GNU GPL)

Tugev copyleft on peaaegu samasugune kui väga tugev, aga ainuke erinevus on see, et nimelt saab GPLi puhul selle algideest kõrvale hiilida tarkvara puhul, mida kasutatakse üle veebi. GPL ei loe seda levitamiseks ning seetõttu ei rakendu lähtekoodi avalikustamise nõue (kuna enda tarbeks tehtud muudatusi ei pea avalikustama).

Nõrk litsents(GNU LPGL, Mozilla Avalik Litsents)

Nõrk litsents on kompromiss tugeva litsentsi ja lubavate litsentside vahel. See võimaldab sätetes rohkem paindlikkust, näiteks linkimine erinevat tüüpi litsentside alusel litsentsitud koodidest (isegi mitte avatud lähtekoodiga) või koodi lisamine suuremasse tarkvarasse (isegi kui see pole copyleft).

Puuduv litsents(Apache, MIT, X11, BSD)

Puuduva litsentsiga on võimalik tuletatu koodist ka ärivara teha (nii on MS kasutanud mitmeid BSD litsentsiga programme oma ärivara osadena)

Populaarsus

Kokkuvõttes on copyleft arendajate seas tohutult populaarne, kuigi see populaarsus on viimastel aastatele langenud. Populaarsed copyleft litsentsiga programmidi on VLC Media Player, 7Zip ja Firefox.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist