E-ITSPEA 2: Arpanetist Facebookini - Interneti kujunemislugu


Emotikonid

Emootikon on emotsioonide väljendamiseks kasutatav tekstipõhine kirjavahemärkide kombinisatsioon, mis kujutab näoilmeid. Väidetavalt kasutati esimest korda emotikone aastal 1979, aga esimest korda seletas emotikoni tähenduse lahti ameerika arvutiteadlane Scott E. Fahlman. Ta väitis seda, et  emotikon :-) tähendas humoorikat postitust ning emotikon :-) tähendas tõsist postitust. Emotikonid on tänapäeva emojide eelkäijad. Esimesed emojid leiutas  1990ndatel, Shigetaka Kurita. Ta sai aru, et digitaalses kommunikatsioonis puuduvad inimlikud aspektid ning ta otsustas seda parandada. Tema lahendus oligi emoji, kus "e" tähendab pilti ja "moji" tähendab sümbolit. See oli puhas kokkusattumus, et emoji on nimelt sarnane emotikonile. Emojid ei saanud alguses väga palju kasutust väljaspool Jaapanit kuniks Apple otsustas emojisid  oma uues iPhone-s kasutada, et saada suuremat turuosa Jaapanis. Algselt olid emojid ainult saadaval Jaapani iPhone-del, aga Põhja-Ameerikas oli emoji klaviatuur ära peidetud ning Apple lootis, et ameeriklased ei leia seda ülesse. Muidugi see plaan ei töötanud  ning ameeriklased said ligipääsu emoji klaviatuurile. Peale seda levisid emojist hullu kiirusega ülemaailma.

Kassetid


Esimese kompaktse kasseti leiutas Philips, aastal 1962, Belgias. Kassetid asendasid magnetofonid, mis olid väga ebaefektiivsed ning kallid. Kasseti leiutamise tõttu võis pea igaüks lindistada heli ilma erilise oskuseta, mida oli vaja magnetofonil. Kassett sai populaarseks sellepärast, et Sony Walkman muutis muusika esimest korda kaasaskantavaks lihtinimese jaoks. Lisaks sellele kasutasid ka diktofonid kassette.
Kasseti kuldaeg oli 1980ndate lõpus ning praktiliselt kadus pildilt ära 2000ndate alguses. Seda seetõttu, et oli leiutatud uus andmekandja nimega CD, kuhu sai rohkem asju salvestada, töötas paremini niiskes keskkonnas, parem kvaliteet, palju odavam tootmine ning kestis kauem vastu.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist