E-ITSPEA 10: Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini


Kõigepealt lahkab Eric Steven Raymond oma dokumendis, kes või mis on häkker. Nimetus "häkker" tuli ühest kogukonnast, kelle ajalugu algab kümnenditaguste miniarvutite ja ARPAneti katsetustega. Häkkerid on ehitanud interneti ning panid tööle veebi. On olemas ka üks teine rühm inimesi, kellega päris häkkerid ei taha mingit pistmist teha. Nende nimed on "kräkkerid". Neile meeldib arvutisse sissemurda ning enamus inimesi seovad häkkimist just sellega. Seega põhierinevus on see, et häkkerid loovad asju, kräkkerid lõhuvad neid.

Järgmises peatükis rääkis autor häkkerite mõtteviisist. Häkkerid lahendavad probleeme ja loovad uusi asju, nad usuvad vabadusse ning vastastikusse vabatahtlikku abistamisse. Lühidalt kokkuvõttes peaks olema häkkeril lõbus mistahes probleemi lahendades ning häkkerid ei tohiks ühtegi probleemi kaks korda lahendada.

Kolmandas peatükis räägib Raymond häkkeripõhioskustest. Kõige tähtsam oskus on ilmselgelt programmeerimine. Tema sõnul oleks kõige parem, kui häkker õpiks ära Pythoni, C/C++, Java, Perli ja LISPi, sest need on kõige tähtsamad häkkerikeeled. Lisaks need keeled esindavad väga erinevaid lähenemisi programmeerimisele ning igaüks neist harib sind erineval väärtuslikul moel. Teine tähtis oskus häkkeril on see, et ta kasutaks avatud lähtekoodiga Unixitesti ning õpiks seda kasutama. Kolmas tähtis oskus on veebikasutus ning HTML-i oskus. Neljas oskus oleks inglise keel, sest see on häkkerikultuuri keel ja Interneti töökeel ning häkkerikultuuris osalemiseks tuleks seda osata.

Neljandas peatükis on kirjas häkkeri staatusest ning kuidas häkkerina enda reputatsiooni tõsta. Kui tahad olla häkkerite seas austatud peaksid sa kirjutama avatud lähtekoodiga tarkvara, abistama tarkvara testimisel ja silumisel, avaldama kasulikke teavet, hooldama infrastruktuuri ning teenima häkkerikultuuri.

Kokkuvõttes annab see dokument väga hea pildi häkkerikultuurist ning nende normidest. Ma usun, et see on väga hea õppevahend nendele, kes soovivad saada häkkeriks.




Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist